Kalupi su isti za kravlji i kozji sir.Veličina kalupa zavisi od željene težine sira.Ako se želi sir od 0,5 kg,kalup bi bio prečnika 12 cm i visine 8 cm.Nakon presovanja sir će imati debljinu oko 5 cm. Kalup treba da ima otvore od 3 mm na svaka 2 – 3 cm.
Uz kalupe potrebni su i plastični poklopci debljine 3 cm a prečnika 11,8 cm (nešto uži da bi mogli da uđu u kalup) a preko poklopca se stavljaju kvadratni komadi 5x5 cm debljine takođe 3 cm.
Sir se najpre kratko presuje u predpresi ili ramu na stolu ,zatim se reže na kriške i iste ubacuju u kalupe preko krpe.Zatim se preko kalupa stave okrugli i kvadratni poklopci.Napunjeni kalupi se stave na plastične daske 40x40 cm i stave u PRESU jedna preko druge,u nekoliko nivoa.Tad počinje presovanje. Znači,treba i presa.Naravno, presovanje manjih količina sira može se improvizovati,bez prese.