Kalupi za više vrsta sireva

Kalupi su isti za kravlji i kozji sir.Veličina kalupa zavisi od željene težine sira.Ako se želi sir od 0,5 kg,kalup bi bio prečnika 12 cm i visine 8 cm.Nakon presovanja sir će imati debljinu oko 5 cm. Kalup treba da ima otvore od 3 mm na svaka 2 – 3 cm.
Uz kalupe potrebni su i plastični poklopci debljine 3 cm a prečnika 11,8 cm (nešto uži da bi mogli da uđu u kalup) a preko poklopca se stavljaju kvadratni komadi 5x5 cm debljine takođe 3 cm.

Sir se najpre kratko presuje u predpresi ili ramu na stolu ,zatim se reže na kriške i iste ubacuju u kalupe preko krpe.Zatim se preko kalupa stave okrugli i kvadratni poklopci.Napunjeni kalupi se stave na plastične daske 40x40 cm i stave u PRESU jedna preko druge,u nekoliko nivoa.Tad počinje presovanje. Znači,treba i presa.Naravno,  presovanje manjih količina sira može se improvizovati,bez prese.

Kontakt

vlasnik: Branko Jaćimović

adresa: Dračka 8, 34000 Kragujevac, Srbija

Kontakt: +381 34 398 168 +381 63 80 66 165 kontakt@argonac.rs

Radno vreme:

  • Ponedeljak - petak: 08:00 - 16:00h
  • Subota: 10:00-14:00h
  • Nedelja: Zatvoreno